23 Mar 2010

Tarihte Bugün - 23 Mart

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri savaşı ilginç bir eylemle protesto etti. "Çıkarsa tezkere, Tayyiip gitsin askere" sloganları atan öğrenciler, iki fakülte binası arasında dev bir "savaşa hayır" pankartı astı. Kendi hazırladıkları Bağdat şehrinin maketi üzerine çiçek yaprakları atan öğrenciler, temsili olarak hazırlanan "petrol şehitleri mezarlığını" ziyaret etti. 2003

Dada Manifestosu 1918
Tristan Tzara İsviçre'de Dada Manifetosu'nu yayınladı.

"Ben beyin düzenleyicilerini ve onların toplumsal örgütlenmelerini imha ediyorum"

IWW duruşması başladı 1918
1918 - ABD: 101 Wobbly'nin (IWW - Industrial Workers of the World - Dünya Endüsrti İşçileri Sendikası üyeleri) duruşması Şikago'da başladı. İşçiler 1. Dünya Savaşı'na karşı yürüttükleri eylemlilikten dolayı casuslukla suçlanıyorlardı.

1917 Eylül'ünde 165 IWW yöneticisi zorunlu askerliğe karşı çıkmak, askerlikten kaçmayı özendirmek, işçi işveren arasındaki uzlaşmazlığı kullanarak insanları tehdit etmek suçundan tutuklandı. Bu yaklaşık beş ay sürdü ve amerikan tarihindeki en uzun ceza duruşması başladı. Sovyet devrimi izleyen "Dünyayı sarsan 10 günün" yazarı John Reed Rusya'dan döner dönmez "The Masses" (Kitleler) dergisinde IWW duruşmalarını yazdı ve "sanıkları" tanımladı:

"Tarihte onlar kadar iz bırakacaklar olacağından şüpheliyim. 101 oduncu, üreten eller, madenciler, editörler... dünyanın zenginliğinin onu o yaratanlara ait olduğuna inananlar... sokaktaki insanlar, patlayıcı taşıyıcıları, çiftçiler, liman işçileri, dünyanın tüm ağır işlerini yapan çocuklar..."

Jüri hepsini suçlu buldu. Haywood 14, wobblye 20 yıl, 33 kişiye 10 yıl ve diğerlerine daha kısa süreler için hapis cezaları verildi. Toplam 2.500.000$ para cezası verildi. IWW mali olarak çökertildi. Haywood kefaletle serbest bırakıldığı an devrimci Rusya'ya kaçtı ve ölümüne kadar 10 yıl boyunca orada kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder