22 Mar 2010

Tarihte Bugün - 22 Mart

Fransa'da hiyerarşik ve ideolojik programsız 22 Mart Hareketi başladı. 1968

"Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye" 1969
Devrimci Milliyetçi Gençlik Kurultayı İstanbul'da toplandı. Kısa adı FKF olan Fikir Kulüpleri Federasyonu lideri Yusuf Küpeli ile Deniz Gezmiş bir manifesto yayımladılar. "Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye" hedefi için mücadele programını açıkladılar.

Gecenin İşçileri 1905
1905 - Fransa: Alexander Marius Jacob'un Amiens'de devam eden davası sonuçlandı. 150 soygun davasıyla yargılanan Alexandre Jacob bir hırsız ve anarşist "Les travailleurs de la nuit" (Gecenin İşçileri) grubunun üyesiydi.

Marius Jacob ve Felix Bour'a ömür boyu hapis cezası verilirken, Gecenin İşçilerinden 14 kişiye 5 ile 20 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. 7 kişi ise serbest bırakıldı.

Alexandre Jacob 13 yaşında Hint Okyanusu'nda bir korsan gemisinde çalışırken anarko eşkiyalığı kendisine model aldı. 16 yaşına geldiğinde tanınan bir patlayıcı uzmanı haline gelmişti. 20 yaşına geldiğinde yönetici sınıfın evlerini ve kiliselerini soyan usta bir hırsızdı.

Hapishaneden kaçtıktan sonra suçlarının yetersiz olduğuna karar verdi ve anarşist yoldaşlarıyla "les Travaillers de la Nuit" (gecenin işçileri) adını verdikleri çeteyi kurdu. Çetenin kurduğu güvenli evler, kooperatiflerden oluşan ağa ve yan örgütlenmelerine 100'e yakın insan katıldı.

Elbette, kendileri kadar anarşistlere de yardım ettiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder